![](/media/lib/451/n-las-6b5ae9078f3128138d9a50372a892f00.jpg)
Straciliśmy już 142 gatunki drzew, a niemal 30% gatunków jest zagrożonych
2 września 2021, 15:32Około 30% gatunków drzew zagrożonych jest wyginięciem, a niemal 150 gatunków już wyginęło w środowisku naturalnym – czytamy w opublikowanym właśnie raporcie State of the World's Trees. W raporcie przygotowanym przez ekspertów z Botanic Gardens Conservation International we współpracy m.in. z naukowcami z Bournemouth University, Penn State University i Haiti National Trust, oceniono stan 58 497 gatunków drzew.
![](/media/lib/162/n-wilk-29f9012193dab565ba4a0d30aab24b08.jpg)
Zagrożone wilki z Isle Royale
29 maja 2013, 12:52Od czterdziestu lat naukowcy badają interakcje pomiędzy wilkami a łosiami na Isle Royale, największej wyspie Jeziora Górnego. Teraz populacja tamtejszych wilków jest skrajnie zagrożona, ubiegłego lata nie urodziło się żadne szczenię.
![](/media/lib/338/n-rozgwiazda-eb152b9016eec1420315e2e33aed6ac9.jpg)
Apokalipsa zombi u wybrzeży Ameryki Północnej
1 lutego 2019, 12:11Weterynarz Joe Gaydos z Universytetu Kalifornijskiego w Davis mówi, że to, co od 2013 roku dzieje się z rozgwiazdami zamieszkującymi wody od Meksyku po Alaskę to podwodna apokalipsa zombi. Tajemnicza epidemia zdziesiątkowała ponad 20 gatunków tych zwierząt
![](/media/lib/511/n-kalifornia-a9dec5b0a358fe7aed746a2f1ea5d562.jpg)
W Kalifornii jest coraz mniej lasów. Nie radzą sobie z pożarami i suszami
15 lipca 2022, 08:43Mimo wysiłków podejmowanych przez stan Kalifornia, który w drzewach widzi jeden ze sposobów ochrony przed globalnym ociepleniem, tamtejsze lasy zanikają. Badania prowadzone przez University of California w Irvine wskazują, że coraz więcej lasów ginie w wyniku pożarów, a coraz mniej drzew uzupełnia ubytki.
![](/media/lib/115/n-drzewa-d33fc96bc9672743bc910325a319326b.jpg)
Drzewa pobierają mniej wody niż wcześniej
24 lipca 2013, 09:35Trevor Keenan i jego koledzy z australijskiego Macquarie University informują, że wskutek zwiększonej koncentracji CO2 w powietrzu drzewa zużywają mniej wody niż 20 lat temu. To zaskakujące odkrycie oznacza, że konieczne będzie poprawienie modeli klimatycznych, a zjawiska spowodowane globalnym ociepleniem będą przebiegały nieco inaczej niż uczeni sądzili.
![](/media/lib/93/n-1191919213_469887-49a631dd916418dc0932a1360e473090.jpeg)
Odkrycie Ameryki mogło schłodzić klimat
8 lutego 2019, 14:12Odkrycie Ameryki przez Kolumba doprowadziło do tak wielkich zmian na obu kontynentach, że wpłynęły one na... ochłodzenie klimatu. W ciągu zaledwie stu lat ludność obu Ameryk zmniejszyła się z około 60 milionów do około 6 milionów. Indianie masowo umierali w wyniku epidemii, walk i głodu
![](/media/lib/414/n-pszczola-2b3747b201fda9493a5dc2716eed5643.jpg)
Pszczelarze: w tym roku pszczoły chętnie się roiły, będzie mniej miodu
17 sierpnia 2020, 11:31Po zimie liczba pszczelich rodzin w Polsce znacznie spadła, a w kolejnych miesiącach pszczoły chętnie się roiły – mówią eksperci w rozmowie z PAP. Oceniają, że obecny rok – m.in. z powodu pogody – nie będzie łaskawy, jeśli chodzi o zbiory miodu.
![](/media/lib/436/n-sekcja-delfina-03f02acf45d04e34e246f6eec61339dd.jpg)
Słodkowodna choroba skóry - nowo pojawiająca się choroba waleni
23 grudnia 2020, 15:53Zmiana klimatu stanowi coraz większe zagrożenie dla delfinów zamieszkujących okolice przybrzeżne i ujścia rzek. Ekstremalne zdarzenia pogodowe zaburzają ich habitaty, prowadząc niejednokrotnie do zgonów. Zespół australijskich naukowców przyjrzał się dwóm zdarzeniom, podczas których butlonosy zapadły na słodkowodną chorobę skóry (ang. Freshwater Skin Disease, FWSD).
![](/media/lib/440/n-biofilm-bb636f4e03dd0972db48620510687baa.jpg)
Polacy zauważyli, że glony wytwarzają substancję odstraszającą bakterie. Pomoże ona chronić wiele powierzchni
22 stycznia 2021, 12:40Dr Bartosz Kiersztyn z Uniwersytetu Warszawskiego zajmuje się badaniem biofilmów bakteryjnych powstających na różnych powierzchniach w środowisku wodnym. Naukowiec zwrócił uwagę na fakt, że choć [...] w naturalnym środowisku wodnym tworzą się [one] bardzo szybko, to nie powstają wydajnie na powierzchni żywych glonów jednokomórkowych. Eksperymenty wykazały, że jedną z przyczyn tego zjawiska jest substancja wydzielana przez glony podczas fotooddychania.
![](/media/lib/476/n-beczka-44304c6c5ce28c5eb55fa3f75d731159.jpg)
Szkocka whisky zagrożona przez zmiany klimatu
27 października 2021, 16:06Badacze z University College London (UCL) ostrzegają, że w ciągu najbliższych 60 lat część ze szkockich producentów whisky może zostać zmuszona do ograniczenia lub wstrzymania produkcji. Wszystko z powodu zmian klimaty, w wyniku których wzrośnie temperatura, a Szkocja doświadczy susz. Niekorzystnie wpłynie to na trzy główne składniki whisky – wodę, jęczmień i drożdże